sunnuntai 5. huhtikuuta 2015

Paperilohikäärme DT: Paperi vertailua...

Sain Paperilohikäärmeen Elinalta muutaman erilaisen paperin testiin ja pitihän niihin vähän tutustua.

Värittelin kaikkiin vertailun papereihin identtisesti saman kukkasen Chocolate Baroquen Poppy Meadow-setistä. Leimasin kukat Mementon mustalla musteella.


Ja tässä testin paperit riveissä.

Ylärivissä huokoisemmat vasemmalta lähtien:
Canson Dessin Blanc Imagine 200g

Alarivin tiukkapintaiset vasemmalta lähtien:
4CC 250g
Color Copy 250g

Tässä ylläolevassa yhteiskuvassa näkyy parhaiten paperien erilaiset sävyerot.
Ylärivin vettä paremmin kestävät "Mixed Media" paperit ovat Strathmorea lukuunottamatta melkoisen kellertäviä, mutta se ei ainakaan tässä kukkasessa paljon haitannut. Päinvastoin. Värit enemminkin saivat enemmän syvyyttä pienestä lämmöstä.

Alarivin paperit ovat siis Stampendouksen paperia lukuunottamatta taasen täysin valkoisia. Itse pidin eniten juuri tuosta Stampendouksen hienoisesta lämpöisyydestä. Itselleni tuo täysin valkoinen paperi tuntuu liian kovalta.

Ylärivin mixed media paperit lähemmin tarkasteltuna:


Nämä "Mixed Media" paperit ovat pinnaltaan karkeampia ja rakenteeltaan huokoisia/imevämpiä verrattuna sileisiin "kopiopapereihin". Leimaukset näihin huokoisempiin ja karkeampiin papereihin jäivät hieman "harmaammiksi" ja rakeisemmiksi verrattuna alarivin sileäpintaisiin papereihin, mutta eivät kuitenkaan haitanneet värittämistä tai lopputulosta. Jos tarkkaa leimaamista kaipaa, niin kannattaa valita siis nuo sileäpintaisemmat paperit.

Kun värittää puhtaasti vain pelkillä värikynillä, niin paperin pintarakenteen karkeus tulee esille. Paperit eivät kuitenkaan ole niin karkeita, että tärpätin levityksen jälkeen paperin karkeus paljonkaan erottuisi.

 Näistä yllä olevista papereista Strathmore on kaikista karkein ja paksuin (300g). Heavyweightin paperi tulee seuraavana karkeudellaan ja sitten Imaginen paperi.  Rangerin paperi on taasen näistä neljästä hienoin pinnaltaan. 

Imagine on papereista huokoisin/ imevin ja vastaavasti Strathmoren paperi on näistä vähiten huokoisin. Näistä mixed Media papereista tykästyin eniten juuri tuohon Strathmoren paperiin sen monipuolisuuden vuoksi. Sillä toimii sekä tussit että värikynät tärpätin kera. Strathmoren paperi on pergamenttipinnoitettu ja se muuttaa karkean paperin toimivaksi jopa tusseille. Muut mixed media paperit ei minusta toimi tussien kanssa, koska ovat niin huokoisia, että tussia imeytyy paperiin aivan liikaa ja vaarana on värityksen leviäminen yli ääriviivojen.

Jos pitää tämän vertailun heikoiten menestynyt paperi valita noista sekatekniikkapapereista, niin jättäisin tuon Imaginen hyllyyn. Sen pinta on ehkä kaikista pehmein ja tykkää minun käsissäni suorastaan hajoilla. Jos tekee stumpilla kovalla kädellä töitä, niin tuo Imagine ei kestä. Lisäksi se imi noita alkoholitusseja kaikista eniten ja teki niillä suttuisimman jäljen.


Alarivin sileäpintaiset paperit taasen ovat melkoisen tasaisia tämän käytön perusteella. Nämä paperit, eivät kestä siis yleisesti ottaen kovin kosteaa värittelyä, eli jos tykkäät käyttää värittämisen apuna vettä, niin suoraan suosittelen jotain noista ylemmistä Mixed Media papereista. Tässä sileäpintaisten paperien joukossa minua hämmentää tuo Stampendouksen Mixed Media paperin nimi. Pitänee kokeilla kestääkö se siis miten vettä, koska ainakin sormituntumalla tuon paperin pinta on puristettu hyvin samanlaiseksi näiden kopiopaperien kanssa, ja ennakkoasenne paperin vedenkestävyyteen on kyseenalainen.

Väritykseltään 4CC on kaikista valkoisin (kovin) ja Stampendouksen paperi taasen kaikista lämpimin. Colorcopyssä on pieni lämmin vivahde ja Craftworkcardsin paperi menee 4CC:n ja ColorCopyn väliin.

Pinnan sileydessä ColorCopy vie voiton. Stampendouksen paperi on taasen ehkä kaikista "karkein", jos tässä sarjassa voi karkeudesta puhua. :) Tussi papereina en suurta eroa näiden välillä huomannut, kaikki toimivat tuolla pienellä alueella aivan yhtä hyvin.

Se ero, minkä näiden paperien välillä huomasin, niin liittyi juuri noihin värikyniin. Mitä tiukempi pinta (sileämpi) sen "huonommin" värikynät tarttuvat siihen, jolloin väreistä tulee vaaleampia. Ei nämä mikään kuitenkaan vedä vertoja noille ylläoleville huokoisempi pintaisille "mixed media" papereille, jotka ottavat karkeammalla pinnalla paremmin värikyniä vastaan. 

Jos haluat tarkemmin tutkia ylläolevien kukkien värittelyeroja, niin tässä alla "kartta" eri värikyniin:


(Tässä kukassa on käytetty Strathmore Mixed Media Vellum Surface paperia)

Tein siis jokaiseen paperiin samoilla kynillä väritykset samoihin kukkien kohtiin. Kokeilin kukkaseen Inktense-värikyniä ilman tärpättiä ja tärpätin kanssa stumpilla levitettynä. Samoin toimin Prismacolor värien kanssa. Lisäksi kokeilin yhteen kohtaan ylempää kukkaa Touch-alkoholitusseja.

Kaikki vertailun paperit ovat leimakuvan värittämiseen hyviä, kun niitä vaan oppii käyttämään. Tusseille mielelläni ottaisin jonkun noista "alarivin" tiivispintaisista papereista ja värikynillä taas värittäessä paremman lopputuloksen saa noilla "ylärivin" huokoisemmilla sekatekniikka papereilla.  

Jos tykkää tehdä kortin suoraan leimaten ja värittäen korttipohjaan, niin tuo Strathmoren pergamenttipinnoitettu paperi oli loistava yllätys. Se kun toimii molempien tekniikoiden kanssa melkoisen hyvin ja on tosi tukevaa paperia :D (taisin ihastua!)

Kaappien kätköissä minulla olisi vielä muutama erilainen paperi näiden rinnalle. Varsinkin veden kanssa läträäminen noilla papereilla vielä kiinnostaa...
Voipi olla, että vertailut saavat siis jatkoa... 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos että kävit. Kiitos ihanaisesta viestistäsi :D