keskiviikko 22. tammikuuta 2014

Splash ink väritysohje

Tällä kertaa tein pikapikaa ohjeistuksen Splash Ink akryylimusteiden käyttöön.

Splash Ink akryylimusteet ovat vesiliukoisia, nopeasti kuivuvia, läpikuultavia pigmenttirikkaita pullovärejä, joita voi käyttää lähes mille alustalle tahansa. Kuivuessaan Splash Inkit eivät ole enää vesiliukoisia vaan tekevät lopputulokseksi tiukasti pysyvän hieman kiiltävän akryylimäisen kalvon. Itse olen käyttänyt Splash Inkejä eniten korttien, korttikuvien värittämiseen ja Mixed Media tauluihin silloin kun olen halunnut tarkentaa jotain akryylimaalien päälle. Nämä värit ovat siis loistava vaihtoehto tarkkaan työskentelyyn akryylimaalauksen päälle. esim. Gelliplate pohjille! 

Splash Inkeistä löytyy kaikki päävärit eli keltainen, sininen, punainen ja lisäksi värien murtamisen ja tummuuden antava musta. Värejä sekoittamalla keskenään saa rakennettua kaikki mahdolliset värit. Vaaleammaksi värit saa vedellä lantraamalla. Musteiden mukana tulee myös värinsekoitusohjeita, joissa tippojen määrillä saa ohjeiden mukaisia värejä.

Splash Ink musteet ja tykötarpeet

Itse tykkään levittää Splash Ink värit vesisäiliösiveltimellä, mutta värejä voi levittää ihan suoraan perus vesivärisiveltimelläkin. Vesi on minusta helppo annostella vesisäiliösiveltimen avulla, mutta veden lisääminenkin onnistuu suoraan vesiastiasta perus siveltimellä.

Splash Ink värit kuivuvat akryylipohjansa ansiosta todella nopeasti, joten tekniikkana tykkään käyttää kerrostamista, eli värinlisäystä kerros kerrokselta. Tällöin voi käyttää hyvin vaaleita eli vesipitoisia sävyjä ja useammalla kerroksella saa muutettua sävy- ja väripintoja haluamaansa suuntaan.

Koska Splash Inkeissä käytän siis vettä, niin tykkään alustaa paperin aina jollain akryylivärillä. Akryyliväri, esim. tähän korttiin käytetty Shimmerzin Dimensionz, tekee paperin pintaan ns. kalvon ja paperi ei lähde kupruilemaan veden takia. Toki Splash Inkeillä voi maalata myös suoraan akvarellipaperille, jolloin paperi kestää myös veden käytön paremmin.


Levitin tavallisen paksun kopiopaperin pintaan palettiveitsellä Dimesionz Copperhead väriä ohuen kerroksen.

 Leimasin Dimesionzin kuivuttua Chocolate Baroquen Fuchsia Heart leiman Archival Ink mustalla musteella. ja annoin sen hetken kuivahtaa.

Splash Ink pullojen sisällä on helmi, jonka avulla akryylimusteen saa hyvin sekaisin nesteeseen ennen käyttöä. Muste on tosi vesimäistä, joten annostellessani väriä alustalle sitä ei tarvitse ollenkaan puristaa vaan riittää, kun sieltä tulee omalla painolla tippa tai pari. Tämä värimäärä riittää pitkälle :)

Tykkään lisäksi käyttää maalatessa alustana valkoista isoa seinälaattaa. Laatasta saa puhdistettua värit helposti pois. Lisäksi tykkään sekoitella värit tässä laatan päällä niin, että voin levittää värin isollekin alueelle ja etsiä oikeaa sävyä.

Splash ink väritysohje


Eli ensimmäisenä levitin kostealla vesisäiliösiveltimellä pienen määrän kukkiin punaista Splash Ink väriä. Kun vesisäiliösivellin toimii moitteetta, niin silloin Splash Ink värien levitys toimii kuin unelma. Pienen pienellä värimusteen määrällä saisi väritettyä huikean alan paperia.Tämän jälkeen puristin siveltimestä lisää vettä ja laveerasin punaisen värin vaaleammaksi laatan päällä. En yleensä koskaan purista siveltimestä vettä kuvan päällä, koska joskus saattaa siveltimestä tullakin liikaa vettä ja koko kuva on veden vallassa. Siksi väri kannattaa tehdä aina sekoitusalustan päällä ja vasta sitten viedä sivellin kuvalle.Tällä vaalealla punaisella väritin kukkien alalehdykkäiset.Sitten siirryin vihreään väriin, eli tippa sinistä ja sekoitin sen lähellä keltaista väriä alustaan. Sen jälkeen otin keltaisesta kiinni ja sekoitin sopivan kirkkaan vihreän. En paljoakaan purista tässä vaiheessa vettä siveltimestä. Keltainen väri on sen verran läpikuultava, että vettä ei tarvinnut paljoa.
Kirkkaan vihreällä kävin lehdet läpi ja kukkien lähimmät varret. Tämän jälkeen mursin vihreää luonnollisemmaksi tipalla mustaa mustetta. (hipasin siis siveltimen kärjellä pienesti mustaa väriä ennenkuin vein sen vihreään)

Ja sitten rakentelin vihreille lehdille varjoja murretulla vihreällä. Koska vihreä oli hyvin tummaa aluksi, niin tein nuo tummimmat varjot ensin. Kun levitin väriä pidemmälle, niin vesisäiliöstä tuleva vesi laimensi vihreää vaaleammaksi. Kävin tällä vihreällä sitten myös muut oksat.
Tämän jälkeen putsasin sivellintä puristamalla siveltimen kärkeen enemmän nestettä ja pyyhin vihreän värin pyyhkeeseen.Violettia väriä tein sitten ajatuksena varjostaa kukkia. Eli tippa sinistä ja punaista.Ja violettia kukkien varjoihin.Tässä näkyy kuinka putsasin sivelltimen puristamalla siveltimen läpi vettä säiliöstä niin että väri laimeni kunnolla siveltimessä ja sen jälkeen pyyhin siveltimen puhdistuspyyhkeeseen ennekuin vaihdoin väriä. Siirryin keltaiseen siis.Keltaisella kävin kukkien heteet läpi.Oranssia. Tippa punaista ja sekoitus keltaiseen.Ja oranssilla kävin kukkien kehän läpi. Ja samalla korjasin kukkanuppujen yläosan oikean väriseksi. (vihreätä punaiseksi) Tässä huomaa sen, kuinka hyvin värit kuitenkin peittävät.Oranssilla siveltimellä menin mustaan ja näin sain lämpimän harmaan sävyn. Puristin siis vesisäiliöstä vettä ja musta muuttui harmaaksi.Ja näin rakensin kukille ja oksille varjot taustaan. Kerros kerrokselta lisäsin harmaata ja näin tummensin varjojen kohtia. Lisäsin myös tässä vaiheessa violettia ja punaista kukkiin, jotta sain syvyyttä kukkien varjoihin.Tältä näytti alunen värityksen lopuksi. Kaikkia värejä tuli käytettyä ja vielä tuosta olisi tehnyt vaikka mitä. Jokaisesta pullosta puristin tipan siis alustalle ;)Lisäsin kuvaan valokohdat valkoisella Geelikynällä.Ja mustalla geelikynällä lisäsin kuvaan syvimmät varjot.
Lisäsin kuvan taakse vielä Splash Inkeillä taustaan vähän ns. tiilikuviota, kun teki mieli saada kukat tukeutumaan seinään.Ja tässä valmis kortti. Jonkun tekstin se kaipaisi tuonne ylös, mutta en osannut sitä vielä sinne laittaa, kun en tiedä mihin kortti matkaa.

Toivon mukaan tällä avautuu yhdennäköinen käyttö Splash Ink väreihin. Jos tulee kysyttävää, niin kysäse rohkeasti! :)
3 kommenttia:

  1. Kyllä on kaunis ja hyviä vinkkejä kiitos!

    VastaaPoista
  2. Kiva kun laitoit tämän tutorialin, itsellä on nuo värit mutta en juurikaan ole ehtinyt tai viitsinyt kunnolla testata.

    VastaaPoista

Kiitos että kävit. Kiitos ihanaisesta viestistäsi :D