perjantai 21. helmikuuta 2014

Paperilla: Kortteja paperista, paperikortteja

Kortteja paperista; paperikortteja


Paperillan blogista löytyy hieman taustaa sille, miksi nämä kortit ovat tällaisia kuin ovat :D


Korttien sommittelusta

Olen hieman käynyt omissa kansalaisopiston taideopinnoissa läpi maalausten ja yksi tasoisten töiden perussommitteluja. Taidepuolella sommittelu on minusta se kaikista vaikein asia ja tästä sommittelusta en pääse edes korteissani eroon. En koe olevani varma sommitteluissani tai saati että osaisin kertoa, miksi joku pitää asetella niin. Toisinaan kortit vaan toimii tai sitten ei toimi ;) Makuasioita nämäkin. Joskus kortteja tehdessäni valmis kortti jää nurkkaan ihan sen takia että joku kukka tai paperin asettelu ei osunut omaan silmään hyvälle kohdalle. Kuinka siis saada töistä sommittelun kautta harmoonisia tai silmälle mieluisia katsella?

Innostuin siis näiden paperikorttien kanssa oikeasti sommittelemaan korttien ulkoasua. Käytin sommitteluun ihan oikeasti aikaa. Tein ensin etsivää työtä pinterestin kautta ja etsin sieltä omaan silmään sattuvia. sommitelmaltaan kauniita kortteja. Sitten lähdin soveltamaan niitä omiin kortteihini. Tein korttien elementit ensin valmiiksi ja kokeilin sommitella erilaisia variaatioita ja välillä kortti jäi joksikin aikaa pöydälle miettimään. Vasta sitten kun kortti tuntui sommitelmaltaan hyvältä, liimasin palaset kohdalleen.

Taideopintojen puolella muistan yhden harjoitteen missä piti valkoiselle A2 paperille sommitella mustasta paperista leikatut viisi ympyrää ja samasta paperista leikattuja erilaisia ja eripaksuisia mustia "viivoja". Näiden kanssa innostuin kokeilemaan eritunnelmaisia sommitelmia. Kuulostaa hyvin tylsältä, mutta minulle se oli melkoisen avartava kokemus. :D Kuinka yksinkertaisilla välineillä huomasikaan sommittelun tärkeyden. Voi niitä tarinoita, mitä palloilla ja viivoilla paperille saikaan aikaan. :D

esimerkiksi näin:
 • Liian työn nurkkiaa aseteltu painopiste koetaan ahtaana tai jopa ahdistavana. 
 • Liian alareunaan asetellut elementit tekevät työn painavaksi tai elementit tuntuvat tippuvan.
 • Liian ylös nostetut elementit ns. lentävät.
 • Keskitetty eli keskelle tehty sommitelma on kaikista keskittynein eli kun haluaa voimakkaan huomion keskelle, niin silloin säännöllinen sommittelu ympyrämuotoon vahvistaa sitä.
 • Vaakatasossa olevat elementit koetaan horisonttina tai maisema kuvana. Ja se on yleensä rauhoittava sommitelma.
 • Vinot suunnat koetaan enempi olevan liikenteessä.
 • Eniten liikettä on viivalla joka aaltoilee :D
 • Ja sitten on tietenkin tämä meidän kulttuuriin liittyvä vasemmalta oikealle liittyvä lukeminen. Luemme kuvia siis aina yleensä siihen suuntaan. Vasemmalta oikealle. Tämän koen tärkeänä huomiona varsinkin sivulle avautuvassa kortissa. Tällöin huomion voi viedä helpostikin kortin sisälle :D


Minusta helpoiten sommittelussa pääsee alkuun, kun ottaa huomioon esim koristeiden kiinnityksen rytmityksessä yhden suunnan tai muodon, kuvan sijoittelussa yhden pisteen tai miettii sommitelman kultaisen leikkauksen kautta. ;)


Sommittelusta Wikipediassa

Sommitelusta digikuvauksen apuna. (ohjeet toimii muissakin kuvan teoissa;))Sommittelusta johtuen minun piti hieman myöntyä myös noiden musteiden puolelle sen verran, että suihkin taustoihin hieman Lindy´s Stamp Gangin suihkeita pisaramaisesti. Pienillä keveillä taustan roiskeilla sain voimakkaat värit ja selkeät kuviot paremmin istumaan ja "tarttumaan" vaaleaan korttipohjaan. Kun korttien kuviot ovat selkeitä ja värit voimakkaita on ne pakko sitoa valkoisen taustan ollessa kyseessä jotenkin siihen kiinni. Ilman tuota taustaan tehtyä pisarointia muut materiaalit olisivat ns. ilmassa. 

Käytin korteissa paperien lisäksi kankaita, jotka tuntuvat olevan askartelunsaralla maailmalla jonkin verran in. Puuvillakankaat ja säkkikankaat erimuodoissaan yhdistettyinä paperiin antavat taas jotain uutta haastetta. Tekstuurina kankaat antavat paperille pehmeämmän ja erilaisen kontrastin.


Käytin korteissa myös Sizzixin stansseja. Kukat ovat Tattered Florals stanssista ja hunajakennot ja siitä saatavat kuusikulmaiset kuviot ovat Sizzixin kevään uutukaisiin kuuluvasta Honeycomb stanssista lähtöisin.


Vaikka tämä seuraava allaoleva kortti onkin minusta ihan kiva, niin silti siinä koen olevan pienen häiriötekijän sommitelmassa. Huomaatkos sinä?


Joo, tuo teksti on hieman liian vasemmalla. En osunut tuon Onnentoivotuksen kanssa kuitenkaan ihan keskelle tuota valkoista viiriä, niin se tuntuu kuin se olisi vinossa. Sentti oikealle, niin se olisi ollut paremmassa paikassa ;)

Jos oikein tarkkaan korttejani katsoit, niin niissä löytyy sommitelmissa samoja suuntia. Olen yrittänyt sommitella pääsääntöisesti kaikkien korttien paperit vaakatasoon ja pystytasoon. Roiskeet ja koristeet ovat kulmasta kulmaan vinoissa suunnissa tai puolikaaressa. Ja keskiöpisteet ovat joko keskellä korttia tai kultaisen säännön mukaisesti joko alakulmassa vasemmalla tai oikealla ylhäällä. Näissä korteissa varoin menemästä ihan reunoille. Eli jätin aina hieman ilmaa kuvioiden ja reunan väliin. Toisinaan sekin voisi olla hyvä tehokeino. Joskus on kiva "tiputtaa" tavaraa ulos kortista ;)

Millaisia sommitelmia sinä mieluiten teet?
Lisätietoja 
Carta Bellan papereista löytyy täältä.
Sixxizin stansseista löytyy täältä
Lindy´s Stamp Gangin suihkeista löytyy täältä.
4 kommenttia:

 1. Apuaaaa :D Nyt mä en enää osaa tehdä tavallistakaan korttia kun alan pähkäillä näitä sun sommittelu oppejasi :D Melkoisen tyylikkäitä kortteja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah Mervi! Siä teet upeita kortteja vaikka silmät kiinni! Siä mitään sommitteluoppia kaipaa! :D

   Poista
 2. Tosi upeita ja kiitos vinkeistä, pitääpä tutustua tuohon suunnitteluun ja sommitteluun entistä enemmän. :)

  VastaaPoista
 3. Mielenkiintoinen postaus ja upeita kortteja. En kyllä hoksannut tekstin olevan liikaa vasemmalla tuossa yhdessä kortissa. :)

  VastaaPoista

Kiitos että kävit. Kiitos ihanaisesta viestistäsi :D