tiistai 25. maaliskuuta 2014

Paperilla-lehti: Askartelutilani

Tällä kertaa on minun vuoroni esitellä Paperilla-lehden blogissa askartelutilaani.

Meillä on talossamme yläkerrassa isompi "aula"-tila, jonka käyttö on muuttunut vuosien varrella tarpeen mukaan. Alunpitäen tässä oli enempi vieras-, oleskelu- ja toimistohuone, joka on pikkuhiljaa muuttunut enempi ja enempi minun huoneekseni. Edelleen huoneesta löytyy toimisto- kirjasto- ja oleskeluhuoneen toiminnot. Askartelu -ja maalausväineistön lisäksi huoneessa on minun taideterapiaan tavittavat materiaalit, -ompelukoneet ,cd-levyt, keramiikkatarpeet ja muistoni elämäni ajalta :D

Varsinaista askartelutilan huonekalusuunnittelua en ole koskaan tehnyt vaan toiminnot ovat ns.tulleet askartelutavaran mukana. Mitään suurta mullistavaa säilytysratkaisua minulla ei ole tarjota, vaan enempi näytän sen millaisessa tilassa toimin ja millaiseksi tilani on aikojen myötä muuntunut.


Huoneen haaste on aina ollut vino katto, joka säätää huonelujen mitoitusta ja paikkoja melkoisen tiukasti :) Vinokatto tekee huoneeseen myös kotoisasti ahtaan tunnelman. Jos huoneessa olisi normaalikorkuiset seinät, niin silloin tavaran määräkin tuntuisi vähäisemmältä, koska olisi enempi avaraa tilaa (seliseli) :D Katon vastakkainen "seinämä" on avointa tilaa olohuoneeseen päin eli siinä on vain kaide. Tämä asettaa myös omat haasteensa tilan käytölle. Huoneestani on lisäksi käynti parvekkeelle. 


Eli tällainen pikku kaaos, kun katsoo nopeasti askartelutilaani :D

Viimeisin isompi hankintani tilaan on tuo askartelupöydän päällä roikkuva "toimistolamppu". Se antaa kirkkaan valon niin alaspäin, kuin yleisvalon ylöspäin. Molempiin suuntiin on oma lamppunsa. Aivan loistava ostos, jonka tarpeen tajusin pimeinä talvikuukausina, kun tuntui, että luonnon valoa ei tule mistään, minään vuorokauden aikana.

Askarteluvälineiden säilytysTässä toinen nurkkani :) Vanhat 50- ja 60-luvun senkki ja kaappi sekä leikkurin ja BigShot laitteen alla oleva taso ovat kirpparilöytöjä, jotka olen itse aikanani tuunannut kuntoon. 

Senkkien välistä löytyy ikean pahvilaatikoita punaisena ja valkoisena. Ne ovat täynnä tuunattavia tavaroita, mixed media eli ns. roskatauluihin tulevaa kamaa tai Gelliplaten (monoprinttilevyn) apuvälineitä(esim. kuplamuovia jne). Joku voisi niitä tutkiessa luulla löytäneensä roskalaatikot.:D Kaikkea sitä tuleekin säilöttyä muuten... ;)


Matalampi senkki pitää sisällään ompeluvälineistöä, the Cinch-sidontalaitteen kierteineen, paperikot, korttipohjat ja valkoiset paksummat kopiopaperit. Senkin päällä on ikean puiset lehtitelineet joista löytyvät valmiiksi leimatut leimakuvat, erilaisia kertaalleen leikatut yksiväriset ja moniväriset paperit, sekä askartelulehdet ja pahvit.

Huomaa kaikille lapsiperheiden äideille tarpeelliset apuvälineet kärryn kupeessa: kuulosuojaimet!!
Kuulostaa julmalta ;), mutta siis oikeasti meillä on olohuone tuossa heti alapuolella ja television äänet toistuu tähän yläkerran aulaan paremmin kuin tuohon itse olohuoneeseen... joskus vaan tarvii ihan omaa rauhaa :D

Kärry on muuten täytetty värikynillä, maskeilla ja sabluunoilla, akryyliväreillä, suihkeilla ja alahyllyn mömmöillä. (Tämän muuten alunperin ostin tyttären huoneeseen, tajusin kärryn toimivuuden kasatessani sitä ja otinkin omaan käyttööni :D)Selkäni takana, käsieni ulottuvilla pidän läpinäkyvissä laatikoissa lähes kaiken sen, mitä tarvitsen askarrellessani. Nämä muovilaatikot ovat ostettu vain askartelutarvikkeitani varten. Nämä ovat oikeastaan ainut satsaus suoraan tähän askarteluvälineistön säilömiseen. Muut tässä tilassa olevat säilytysratkaisut ovat oikeastaan ihan muita asioita varten hommattu. Vaikka esteettisesti olisikin kivempaa sulkea tavarat kaappien  ovien taakse tai laatikostoihin, niin toiminnallisuuden takia tykkään pitää materiaalit näin näkyvillä. Olen huomannut myös askartelutapahtumiin lähtiessäni näiden pikkulaatikoiden toimivuuden, kun kaikki tarvittava löytyy valmiiksi  pakattuina- Tällöin pakkaaminen on melkoisen nopeaa. Senkun heittää laatikoita laukkuun :D


Pöydän vieressä minulla on tällainen perinteinen laatikosto, jossa säilytän teippikonetta, valkoisia papereita sekä minulle rakkaita leimasimia. Alin laatikko toimii ns. rojulaatikkona, johon heitän keskeneräiset, ehkä hieman mietityttämään jääneet leimasinkuvat tai muut paperiset versiot. 

Huoneessa on suuri villamatto, jonka käytännöllisyyttä askartelutilassa naureskelen. Mutta mikään ei ole niin mukavaa, kuin pehmeä matto jalkojen alla tehdessäni jotain ihanaa askartelun saralla. Ja itseasiassa matto on yllättävän helppo pitää puhtaana kaikesta huolimatta. 
Ja pään päällä roikkuu muistoja ihanilta askarteluystäviltä. :D


ja tällainen näkymä on minun askartelupöydän ääreltä. Vaikka selkäpuolella on tavaraa enemmän kuin laki sallii, niin se mitä minä katselen on huomattavasti rauhallisemman näköistä. Meillä on muuten hyvin valkoinen sisustus, niin askarteluhuoneen värit ja pieni sekasorto ei haittaa ollenkaan. 
Pysypäähän sisustus tasapainossa :D

Vaikka huoneeni omine pikku haasteineen ei olekaan mikään askartelijan unelmahuone, niin käyttämällä aikaa, ajattelu- ja järjestelytyötä omien tarpeideni mukaan olen saanut tilasta itselleni toimivan. Itselleni näille omille tavaroille ja huonekaluille on niin suuri merkitys, että en tiedä osaisinko edes hommata tänne esimerkiksi parempia ja varmasti toimivampia huonekaluja ja säilytysratkaisuja. :D3 kommenttia:

  1. Tosi kiva ja kodikas huone. Paljon on sinullekin materiaalia kertynyt :) Hauska idea tuo "korttivaijeri" pään yläpuolella.Mukavaa kevätpäivää sinulle!!

    VastaaPoista
  2. mukava tila! ja vaikuttaa tilavalta :) mulla itsellä tällä hetkellä olohuoneessa, kun remontti menossa, sen valmistuttua saan myös oman "huoneen".. innolla oootan! :)

    VastaaPoista
  3. ompas siulla kiva tila missä askarella ja voin kokemuksesta kertoo että vino katto tuo hieman haastetta kyllä :)

    VastaaPoista

Kiitos että kävit. Kiitos ihanaisesta viestistäsi :D