keskiviikko 19. kesäkuuta 2013

Inktenseille väritysohjetta...

Minulta on moni pyytänyt väritysohjeita leimakuville. Tässä nyt sitten yksi ohje. Väreinä Derwent Inktense stumpeilla ja tärpätillä sotkettuna :D Olkaa hyvä:


Tästä se alkaa... Jos joku kohta on epäselvä, niin huikkase minulle heti kommentilla postauksen perään. :D

 Leimakuva on Gorjuksen oravatyttö :D Leimattu mustalla Mementolla Fabrianon Bristol 250g paperille. Paperi on hyvin samantyyppistä kuin paksu kopiopaperi. Melko sileäpintaista siis... Apuaineena toimii hajuton ohennin eli tärpätti, jota annostelen pienemmästä lasiastiasta (itselläni taitaa olla käytössä joku korkillinen vanha pestokastikepurkki) erilaisiin stumppeihin. Tärpätin tilalla voi käyttää myös öljyä. esim. puhdistettua pellavaöljyä, vauvaöljyä tai vaikkapa manteliöljyä. Silloin vaan pitää osata hiukan säännöstellä öljyn määrää stumpin kärjessä, ettei väritystouhu lipsu käsistä :D 

Minä tykkään työskennellä melkoisen paksuilla stumpeilla, mutta pienempiäkin saa käyttää ;) Stumpit teroitan kynsiviilalla lähes jokaisen sävyn levityksen jälkeen mahdollisimman kynän terän muotoon, jotta työskentely olisi luontevaa. Lisäksi stumppien puhtaus värin levityksessä on tärkeää, koska silloin värit pysyvät levittyäessä puhtaana ja lisäksi saan helpoiten häivytettyä värin vaaleaksi. Pyyhekumilla pystyy poistamaan suurimmat sotkut pois vaikka väri olisi jo stumpeerattukin. Itse olen kyllä sellainen sotta toisinana, että tuota kumia tarvitaan :D

Ja tietenkin itse värit. Derwent Inktenset. Minulla on tuo 36kpl setti. Hyvin pärjään silläkin :D Kynän terä on värittäessäni yllättävän "tylsä". Käännän kynää niin, että saan kynästä aina reunasta terävää kohtaa tarkempaan työhön ja värittäessä käytän kynän "tylsää" kohtaa eli laajempaa värialuetta.Vain tarkkoja kohtia ja pieniä väripisteitä tehdessäni saatan terottaa kynän aivan teräväksi. Loogista eikö totta :D Käytän teroittamiseen derwentin pattereilla toimivaa terotinta. Se toimii kuin unelma. Ei katkea kynästä terä eikä sen takia tule jännetupentulehdusta :D 

Inktensethän toimivat myös veden kanssa, johon ne ilmeisesti pääosin on kehiteltykin. Vesi kiinnittää värin paperiin pysyvästi. Tärpätillä stumpeerattuna jälki laveeraantuu minun käsissäni lähes nollaan, paperi pysyy suorana ja väri on tosiaan vielä tärpätin jälkeen hiukan irtoavaa.Aloitan aina ihosta. Tässä setissä minulle luontevin ihon väri on Baked earth 1800. Kuvittelen kuvan valon tuleva neidin "päälle" lähes suoraan edestä. Tai hiukkasen yläviistosta, joten varjot muodostuvat kasvojen reunoille tasaisesti ja otsatukan alle, kaulalle, olkapäille ja hihojen alle sekä käsien molemmille reunoilla. Sinne siis levitän kynästä "tummimman" värin ja kasvojen etuosaan kevennän kynää niin paljon että väri laveeraantuu nollaksi. Eli kun on kyse inktenseistä ja tosi voimakapigmenttisestä kynästä käytän todella hellää kättä vaikka olisi kyse tummimmasta varjosta.


Sitten stumpeeraus. Kastan melkoisen paksun stumpin ohentimessa ja aloitan stumpeeraamaan kasvojen keskeltä rajoille päin. Stumppia pidän hieman viistosti lappeellaan, en tykkää stumpeerata oikeastaan koskaan suoraan stumpin kärjellä (ehkä jotain tarkkoja paikkoja joo...) Stumpin kärki reunoja kohden ja stumpeeraan kasvot ja kaula pyörivin liikkein. Koska käytän paksua stumppia, tulee stumpeerauksesta myös melkoisen pehmeää jälkeä. Kädet sitten käsien suuntaisesti... ei ole niin tarkkaa :D

Ja kuten tässä jo huomaa inktensen värit kirkastuvat levittyessään...


Pikkuneidin posket. Cherry 0510. Ja tummin kohta taas reunoilla. Pehmeä käsi. Melkein kynän omalla painolla värin levitys.


Ja stumpeeraten puhtaalla stumpilla. Pyörivin liikkein, stumppi hiukka lappeellaan.

Iho on valmis. Jos haluaisin tummempia varjoja, niin siihen voisi käyttää violettia väriä aivan hiukan syvempiin varjoihin. :D Mutta nyt mennään tällä. pehmeitä varjoja :D


Sitten hiukset. Saddle brown 1740. Väritän hiuksen aina hiusten suuntaisesti. Ehkä pikkumaisuutta, mutta väritän aina kaikki pinnat sen mukaisesti, kuinka pinnan muoto kulkee. Hiukset siis hiuksien suuntaisesti. Valokohtia liioittelen eli jätän ne suuremmiksi kuin onkaan, koska tiedän stumpeeraavani niiitä hetken päästä pienemmiksi.

Stumpeeraus. Puhdas stumppi ja tippa uutta ohenninta. Ja stumpeerauskin hiusten suuntaisesti. Valokohtia mietin jatkuvasti, kuinka valo tulee edestä yläviistosta ja yritän saada kiiltävän hiuksen valokohdat kohdilleen.


Stumpeeraus vaalentaa ruskeaa väriä joten tummennan samaisella Saddle brownilla 1740 varjoja ja hiuksia tummemmaksi. 


Tummennan hiuksien varjo kohtia Bark 2000 värillä lisää. Eli väriä hiusten mukaisesti rusettien alle, hiuksiston sivut, niska hiukset ja irtokiehkuroiden syvimmät taitokset sekä latvat.


Ja sitten stumpeeraan. Nyt himppasen kapeammalla stumpilla, koska menen hiuksien latvoihin asti. Ja edelleen hiusten mukainen suunta, mutta pysyn vain tummimmilla alueille. En turhaan sotke ruskeita alueita. 

Hiukset olisivat sitten siinä :D


Mekko. Cherry 0510. Ja nyt varjot reunoilla ja röyhelön alla. Lisäksi rakennan mekkoon hieman laineikkuutta, joten kuvittelen laineen pohjan etureunaan ja väritän sen pehmeästi. Mekko saa olla rajoilta kunnon punainen, joten teen kynällä reunat yhden kynänvedon verran kunnolla tummaksi.


Sitten stumpeeraan. Puhdas stumppi ja ohentimen kostutuksen jälkeen stumppi himppasen lappeelleen ja pyörivin liikkein kärki ulkoreunoja kohti. Helman laineet puhtaalla stumpin reunalla pyörin liikkein niin, että valokohdat eivät suttaannu. Stumpeeraa varoen hiusten latvojen vieressä ja yläosan röyhelön alla, stumppi lähes pystyasennossa. Hiuksien kohdalta saattaa levitä ruskeaa väriä, joten siinä tosiaan varoen.


Sitten lisään punaista. Samaista Cherryä 0510 edelleen. Mekon reunat saa uuden käsittelyn sekä etuhelman laineet. Laineet saavat aivan siihen laineen syvimpään kohtaan tumman syvennyksen. Lisäksi sukkien raitojen sivut, kenkien tähdet sekä hiusten rusetit. Kaikissa mietin, mistä valo tulee. Sehän tulee yläviistosta suoraan edestäpäin ja valokohta, eli valkea jää aina keskelle yläosaan (?) :D Ja sitten varoen stumpeeraus samaisella stumpilla kuin äsken. Sukissa vain sipaisen väriä sivuista keskelle. Yritän jättää valokohdan keskelle. Mekon laineiden syvin kohta saa pystysuuntaisen stumpeerauksen, eli voisin kuvitella painavani mekon poimua syvemmäksi. sitten hipsaisen kenkien tähdet ja rusettien reunat. 


Sitten lisään alusmekkoon reunoille ja mekon varjoon sinistä eli Sea Blue 1200 ja kengät saavat keltaisen värin Sun yellow 0200. Tässäkin mietin valoa :D Sininen väri on valtavan pigmenttirikas, joten sen kanssa pitää olla tosi varovainen. Liiaksi laitettuna huomaat, että kohta koko kuva on sininen.


Tässä sekä alusmekko, että kengät stumpeerattuna. Sinisen värin stumpeeraus varovasti valkoisesta tummempaan päin ja mekon varjo vain piirretään samaan suuntaan stumpilla. Ja kuten huomaat, keltainen väri ei anna varjoa, eli kolmiulotteisuutta... joten niihin lisään...


saddle brwn 1740 väriä hiukkasen uloimpiin varjokohtiin. Lisäksi pehmeästi stumpeeraan sen.
Tytön röyhelökaulus ja sukkien pohjaväri on valkoinen, kuitenkin ne tarvitsevat varjoa. Niihin laitan Charcoal grey 2100 HENNOSTI häivyttäen varsinkin sukissa reunoista sisäänpäin. ei montaa hipaisua. :D

Sitten enää orava Baked earth 1800,ja lehtikasa Felt Green 1600 ja nämäkin molemmat värittelin ajatellen sitä valoa. :D 


Stumpeeraus. Sukkien ja kauluksen harmaat VAROEN puhtaan stumpin kärjellä. Valoa pitää jäädä :D

Ja stumpeeraus myös oravalle sekä lehdille puhtaalla stumpilla karvojen myötäisesti pienesti pyörittäen väriä laajemmalle :D


Ja sitten säädin tytön alle varjoa sekä taustaan sinisen hehkun. Varjoissa Bark 2000 ja tausta varoen ylilevittyvällä sinisellä Sea blue 1200. 


ja stumpeeraus edellisiin. Sitten huomasin, että lehtikasa kaipaa lisää syvyyttä, joten lisäsin lehtikasan syövereihin Felt greeniä 1530 hiukkasen lisää. Ja sitten stumpeerasin senkin. 
Ja siinä.

Kuva on valmis...


korttiin  :D

Toivon mukaan sait ohjeista jotain irti. Jos joku kohta jäi askarruttamaan, niin kommentoi vaikkapa tämän postaukseen kommenttina, niin yritän korjailla, lisäillä ja kommentoida parhaani mukaan.

<3 Maikkis


7 kommenttia:

 1. Voi kuinka kaunis :) Ihana ohje ja vielä ihanampi lopptulos :D Toiset ne sitten osaa!!!

  VastaaPoista
 2. Wau, olipas hyvä ohje! Nyt sitten vain kokeilemaan... olen tehnyt vain vedellä ja siveltimellä, stumppi näyttäisi tekevän paljon parempaa jälkeä!!

  VastaaPoista
 3. Wau! Ihana! Kiitoksia tästä! Josain vaiheesa jos prismoille saat aikaan ohjeen ni sehän olis ihan superkiva! :D
  Ihanaa juhannusta! <3

  VastaaPoista
 4. Älyttömän hyvä ohje, kiitos! :)

  VastaaPoista
 5. Ihanasti väritetty leimakuva! Kiitos erittäin hyvästä ohjeesta! Testailin öljyllä. Öljy on kyllä vaikea hallittava.. Mutta huomasin, että vinkkisi stumpin hankaamisesta kynsiviilalla helpotti värin levittelyä todella paljon. Ja stumpin asento -en ole sitä älynnyt aikaisemmin. Mutta jatkettava on harjoituksia!

  VastaaPoista
 6. Kiitos hyvästä oppaasta! Mutta saat kyllä vielä kädestä pitäen opettaa noita hiuksia...

  VastaaPoista
 7. Todella ihana väritys ja lopputulos <3

  VastaaPoista

Kiitos että kävit. Kiitos ihanaisesta viestistäsi :D