lauantai 11. huhtikuuta 2015

Paperilohikäärme DT: Paperivertailua osa 2

Tein viikko sitten paperivertailua "kuivatekniikoilla" (ei tärpätti ja tussi kuivia ole, mutta en siis käyttänyt niissä vettä ;). Nyt otin samaiset Elinan lähettämät paperit ja muutaman muun testiin veden alle.

Kokeilin siis yleisesti, että miten paperit käyttäytyvät veden kanssa ja kuinka ne imevät sekä leimasin musteen, että väripigmentit ja kuinka väriä sai levitettyä veden avulla. Lisäksi värityksissä näkyi se kuinka muste tosiaan joko pysyi paperissa tai lähti liukumaan veden avulla.


Kuvat on väritetty kuvassa näkyvilla välineillä. Bildmålarnan tyttönen on leimattu Mementon mustalla musteella. Iho on väritetty Distress Ink väreillä, hiukset Inktensen puuväreillä, siivet Waxaquarell turkoosilla, paita Prismacolor Watercolor kynillä. Lisäksi varjot tein Stabilon all-kynällä. Kaikki värit on levitetty vesisäiliö siveltimellä. Tytön siveltimen kärki ja kukka on väritetty BigBrush mustetussilla.Paperit laitoin silmämääräisesti katsottuna pinnan karkeuden mukaan järjestykseen:

 ylhäältä vasemmalta lähtien:
3. 4CC 250g

keskellä vasemmalta lähtien:
5. Fabriano Bristol 250g
8. Canson Imagine

alhaalla vasemmalta lähtien:
10. Canson Montval Aquarell 200g
11. Bambu Mixed Media 265g
12. Fabriano Watercolour 200gEnsimmäisenä kokeilussa "kopiopaperit" eli vitivalkoiset puristetut peruspaperit !1.2.ja 3.). Nämä paperit meinasin jättää suoraan testin ulkopuolelle, koska tiesin niiden huonon veden keston jo ennalta, mutta tulipahan nyt kuitenkin testattua :) Lisänä tässä rivissä on tuo Stampedouksen Mixed Media hieman lämpimän valkoinen paperi, joka ei kovin sekatekniikka paperina minusta kyllä toimi.

 Nämä kaikki paperit toimivat parhaiten leimauksien kanssa. Tekivät hyvän leimausjäljen, ovathan ne sileitä pinnaltaan. Ottivat hennosti puukyniä vastaan, enkä saanut näistä kovin värikylläisiä. Värin levittämisessä paperit eivät kestäneet kovinkaan hyvin vettä, eli pinta hajosi, eikä olisivat kestäneet yhtään tuota enempää veden kanssa löträämistä. Värit jäivät juuri siihen, mihin ne laittoivat, eli niiden levittäminen oli haastavaa. Näillä papereilla en siis paljon veden kanssa pelaisi. Paperit lisäksi jäivät melkoiselle kupruille kuivamisen jälkeen. Stampendouksen sekä Color Copy paperi lisäksi muuttivat veikeästi väripigmentit todella viileiksi.


Tässä rivistössä vielä Bristol sekä Rangerin Mixed Media paperit hajosivat hieman pinnaltaan veden voimasta. Bristol toimi hyvin samalla tavoin kuin ylläolevat "kopiopaperit". Bristol paperi imaisi leimasin värin hyvin itseensä, eikä leimaväri levittynyt enää veden kanssa niinkuin Rangerin paperi, joka luovutti mustaa väriä kuumennuksien jälkeenkin. Ranger tuntui näistä kaikista papereista eniten "tunkkaisemmalta", koska on hyvin kellertävä paperi ja lisäksi levitti tuota mustetta veden alla.

Heavyweight ja Strathmoren paperit toimivat näillä välineillä ja minun käsissäni parhaiten. Leimausjälki onnistuu suht hyvin (pieni pinnan karkeus toki näkyy, mutta ei haittaa) ja leimasin muste imeytyi kauniisti paperiin niin että vesi ei sitä enää irti paljoa päästänyt. Molemmissa paperissa veden kanssa värien levittyvyys oli hyvä ja väritys oli minusta helppoa. Varsinkin Strathmoren paperin pinnalle on todella miellyttävä levittää väriä sekä tämä paperi pysyi toimenpiteiden aikana ja kuivuttuaan parhaiten suorassa.

 Näiden kahden paperin välissä oleva Imagine toimi myös suht ok, mutta luovutti kuumennuksenkin jälkeen mustetta veden vaikutuksesta, jolloin värit suttaantuivat. Lisäksi sain Imaginen paperiin aikaiseksi sen, että lisätessäni Distess Ink väriä lisäkerroksia, niin alla ollut väri niinsanotusti pakeni altapois. En tiedä mistä se johtui, mutta en siis saanut ihosta niin intensiivistä kuin olisin toivonut.


Alarivin akvarellipaperit (ei Bambu Mixed media) toimivat taasen vesivärien kanssa todella kauniisti, niinkuin niiden kuuluukin. :) Harmi vaan, että nämä paperit ovat taasen pinnaltaan melkoisen karkeita ja leimausjälki on hieman epätasainen. Jos leimausjälki ei haittaa, niin nämä paperit ovat vesivärien kanssa parhaita. Ne kestävät veden kanssa hankaamisen hyvin, useamman värityskerran, eivätkä ne  lähde kupruilemaan. 

Bambu paperi on taasen ilmeisen pehmeää kuitua ja siksi vesivärit käyttäytyivät minun käteni alla jotenkin sotkevasti. Lisäksi Bambu paperi luovutti mementon mustetta jonkin verran, eli sekin sotki maalattavia värejä. Tässä vielä nämä minun käteni alla parhaiten toimivat paperit veden kanssa pelatessa, eli vasemmalla Daler-Rowneyn Heavyweight ja Strathmoren vellum surface paperit <3

Ja edelliseen testaukseen liittyen, jos väritän tusseilla, niin ehdottomasti valitsen jonkun noista ensimmäisestä viidestä sileäpintaisesta puristetusta paperista. Veden kanssa pelatessa sitten taas nämä  kosteutta kestävät muut paperit toimivat paremmin :D

Ja nämä ovat tosiaan olleet hyvin pieniä ja pikaisia testauksia ;) Jokaisella meillä on oma tapamme tehdä ja värittää ja nyt kerron vain ainoastaan omista kokemuksistani.

Toivon mukaan näistä testailuista on jotain iloa sinullekin!
1 kommentti:

Kiitos että kävit. Kiitos ihanaisesta viestistäsi :D